Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 9. marraskuuta 2012

Lapasia ja sukat



Kaunis syystalven aamu lupailee kaunista päivääkin. Mittarissa -4.9, maassa hiukan lunta ja ihana auringon nousun kajo loistaa männikön takaa.



Mutta palataanpa marraskuun alun päiviin, jolloin ei aurinko houkutellut pois kutimen äärestä.  Silloin valmistui tuplalapaset aikuisen koko ja pienen pojan sukka-lapassetti.


Ensin tuli valmiiksi tuplalapaset sitruskuviolla naisen kokoa M. Ohjehan löytyy täältä.
 Lanka käytin harmaata Maijaa ja punaista Novitan Woolia, joiden menekki yhteensä 100 g.



 Sitruskuvio on vanha tuttu, se on päässyt moniin tekemiini tuplalasiin.  Jotkut sanovat tätä kärrynpyöräksikin. En muista, mistä olen tämän kuvion napannut. Pikaisesti yritin sitä googlata, mutta eipä sattunut löytymään.


Molemmin puolin



Tässä lapaset vielä mannekiinina toimineen tyttäreni käsissä, mutta nyt ne ovat jo päässeet lämmittämään nuorimman kummityttäremme käsiä Hollolaan. 



Seuraavaksi valmistui pienemmät lapaset ja niiden pariksi sukat. Joku varmaan muistaakin pienen pojan muikean ilmeen piparilla herkutellessa (kuva täällä). Nyt on isotäti saanut hänelle valmiiksi lämmintä pakkasten varalle.



 Tämän mallisia lapasia ja sukkia en olekaan tainnut ennen tehdä. Mallia otettiin pojan edellisistä sukista ja lapasista, jotka olivat osottautuneet käytössä hyviksi. Näitä oli niin kiva tehdä, että lisääkin on luvassa, joskus.



 Lapaset tein vuosia vanhasta Regia Stretch Crazy Color -langasta, jota minulla oli jonkin verran. Näihin lapasiin sitä kului 40 g. Puikot olivat 2.5 mm:t, silmukoita aloituksessa 48 ja käsiosassa 40.

Lapaset vaikuttavat kovin pitkiltä, sopivuus nähdään ensi viikolla, kun menen viemään näitä pojalle.


Sukat tein samaa mallia mukaillen, Crazy Coloria ei riittänyt niihin muuta kuin raidoiksi. Pääväriksi valikoitui ruskea Fabel, jolla tein aloitukset, kannat ja kärjet yksivärisenä ja muuten raidoitin kutomalla kummallakin langalla aina kaksi kerrosta.  Langan menekki oli näihinkin 40 g. Samoilla 2.5 mm:n puikoilla tikuttelin. Nyt oli aloituksessa 52 s ja teäosassa 44 s.



Hyvää viikonloppua ja isäinpäivää kaikille isille ja muutoinkin päivää viettäville!


26 kommenttia:

  1. Täytyykin tarkkailla, tuleeko tuollaisia lapasia kylillä vastaan. Tunnistan sitten kummityttösi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjut, taitaakin olla selvä tunnusmerkki tällaiset lapaset. Tuskin näitä on kovin monia tehty. Sanohan tytölle terkkuja, jos sattuu kohdalle. ;)

      Poista
  2. Kauniit tuplalapaset! Minäkin kokeilin tehdä lapselle tuollaisia ohjeesi mukaan. Julkaisen ne blogissani lähipäivinä, kunhan saan pääteltyä ja kuvattua.
    Kivan poikamaiset lapaset ja sukat pikku veijarille!
    Iloista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hilkka, onpa kiva päästä näkemään sinunkin tekemät tuplalapaset! :)

      Poista
  3. Ihanat lapaset. Minulla on suunnitelmissa aloittaa tuplalapaset ohjeellasi. Löysin nimittäin 60-luvun taitolehdestä viehättävät lapaset, enkä ymmärtänyt miten ne on tehty. Mutta sitten pälkähti päähäni sinun lapasohjeesi ja sillä nuo lapset voi hyvin toteuttaa. Lapaset eivät olleet tuplat ja siksi olen vielä vähän hämmennyksissä niiden kanssa. Voihan se mennä talveen, ennen kuin ryhdyn taas tuplien tekoon,mutta perästä kuuluu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaijaleena, jäänpä jännänä odottamaan sinunkin tekemiä tuplalapasia. :) Aika monet kirjoneuleohjeet voi tehdä onteloneuleenakin, ehkä kaikkikin, mutta itse olen yleensä karsinut kuviosta pieniä osia pois, jos ne eivät ole oleellisia. Jos kaipaat tukea, niin meiliä nakkaamalla voidaan pohtia asiaa yhdessäkin.

      Poista
  4. Nätit tuplalapaset ja myös pienemmät lapaset ja sukat, varmaan mukavat käytössä :)

    VastaaPoista
  5. Aivan upeet tuplalapaset,kuin myös pienimmät neulomukset :)

    VastaaPoista
  6. Kauniit lapaset. Minulla on tuplalapaset työn alla, ensimmäistä kertaa elämässäni. Toistaiseksi on näyttänyt onnistuvankin kuvioiden teko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. -H-, kiva kuulla, etteä sinullakin on tuplat työn alla. :) Kyllä tuplalapasten teko onnistuu kaikilla, ainakin melkein, jotka osaavat kutoa kirjoneulelapasen, kunhan alussa vain malttaa paneutua asiaan.

      Poista
  7. Nuissa tuplalapasissa on sellainen 60-luvun henki. Tuli mieleen senaikaiset täkänät ja hei, eikös tuo olekkin rakenteltaan melkein kuin täkänä :) Kauniit ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annikainen, niinpä taitaakin olla, en ole itse huomannutkaan, siis sitä 60-luvun henkeä. Mutta ei kai se mikään ihme olekaan, kun 60-luvun nuoria olen, niitä radikaaleiksi sanottuja. ;) Totta sekin, että onteloneuleen rakenne on kuin täkänän.

      Poista
  8. Kauniit neuleita kaikki! Tuplalapaset ovat kerrassaan ihanat!

    VastaaPoista
  9. Sitruskuviot!
    Kun katsoin postauksesi ylintä kuvaa, ajattelin, että onpas kauniit rukinlapalapaset. Varmaan muistat ne hienot puiset, kaiverretut rukinlavat, joita oli ainakin maaseudulla 70-luvulla koristeina olohuoneen seinillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivikki, kas niinpä onkin rukinlapalapaset! ;) En ole huomannut, mutta ilmiselvästi rukinlapakin tästä kuviosta löytyy. Muistan toki ne, itsellä ei ollut, mutta mullla ihailin.

      Poista
  10. Ihanat tuplalapaset taas. Tuo sitruskuvio on kyllä mukava. Kaunis on tuo sukka/lapanen settikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seijasisko, sitruskuvio taitaa olla minun kestosuosikki. :)

      Poista
  11. Kauniit ovat sitruskukioiset lapaset ja nuo pikkuväen lapaset ja sukat. Pidän kovasti sukkien langan väreistä, ihanan metsäistä ja hieman järveäkin mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marle, Kiva kuulla, että värit miellyttävät sinuakin. :)

      Poista
  12. Oikein kivoja neuleita taas. Allekirjoitan täysin tuon väitteen et tuollaiset "leveäsuiset" sukat ja lapaset on käytössä hyvät. Etenkin miesväki tykkää tuollaisista, kun ne on kuulemma helppo pukea pieneen lapsosen käteen ja jalkaan, kun ei tarvii tiukkaa resoria venytellä. Sanoopi yli kahenkymmenen lapsen mummu, jolla on yheksän miestä lähipiirissä, pienten lasten isiä. Olen huomannut et aina valitsevat niitä leveäsuisia mummun varastoista mukeloita pukiessaan.

    VastaaPoista
  13. Pilvikirsikka, olipa kiva kuulla, että tällaiset avosuiset lapas- ja sukkamallit ovat muidenkin suosiossa. Näitä oli niin kiva tehdäkin, että päätynevät minun suosikeiksini. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.