Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 29. syyskuuta 2009

Vanhoja muistelen

Syksy on tullut ja talvikin saapuu ehkä ennemmin kuin arvaammekaan. Talven tuloa enteilee ensi lumi Rovaniemellä. Siitä saatiin lukea tänään Marleenan OnnenAikaa-blogista. Siinä ihmetellessä muistui mieleeni syksy 1968, jolloin satoi näihin aikoihin pysyvän lumen.


Lehti oli puussa ja maassa paksu kerros lunta. Kuva ei ole paras mahdollinen, mutta kertonee jotain tilanteesta. Mieheni, silloinen sulhaseni, ehdotti, että menisin tuonne aidan viereen seisomaan, jotta kuvassa näkyisi lumen määrä. Mutta lunta oli niin paljon, etten sinne hankeen viitsinyt mennä.

Tarkkaa päivämäärää en tullut painaneeksi mieleeni enkä kirjanneeksi albuumiin kuvan viereen, mutta syyskuun lopulla se oli. Ehkä viimeinen viikonloppu. Ja se lumi ei sulanut ennen kuin keväällä. Jos joku tietää/muistaa tuon päivämäärän, olisi mukava kuulla se.

8 kommenttia:

  1. Ohhoh, tuo ei varmaan ole ollut mahdollista kuin siellä pohjoisemmassa Suomessa. "Vuodet eivät ole veljeksiä" sanotaan.

    VastaaPoista
  2. Höh! Lumi suli pois jo ennen puolta päivää. Mutta olihan se aika riemullista sen aikaa kun sítä riitti.
    Muistan kyllä ensilumisen syksyn, varmaankin tuon saman. Mulle vaan on jostain jäänyt mieleen 4.10 pysyvän lumen päivämääräksi. Mutta kun juttuasi luin, aloin kyllä epäillä itseäni.
    Yritin googlettaakin ensilumesta tilastoja, mutta sivuja oli niin hurjasti, että lopetin alkuunsa. Joku varmasti tietää!

    VastaaPoista
  3. Vuonna 1977 on myös ensilumi satanut aika varhain jopa Keski-Pohjanmaan korkeudella. Sillä tarina kertoo, että sinä päivänä, kun minut tuotiin ensimmäistä kertaa kotiin Kokkolan sairaalasta, satoi ensilumi, ja se on ollut lokakuun ensimmäistä viikkoa silloin. Että on niitä varhaisia talvia ollut useinkin. :) Eri juttu sitten, miten pysyväksi lumi on kulloinkin jäänyt.

    VastaaPoista
  4. Vuonna -92 satoi ensilumi 7.10. Se suli kyllä heti pois, mutta näytti aika veikeältä keltaisten koivunlehtien päällä. Olin silloin äitiyslomalla ja tuli kiire pukea vauva kunnon varusteisiin.

    VastaaPoista
  5. Silloin ennen olikin paljon lumisempia talvia, ainakin siellä Kainuussa jossa vietin lapsuuteni.

    VastaaPoista
  6. Onpas ollut paljon lunta näihin aikoihin vuosia sitten! Täällä rätkii räntää ja on niin surkea ja ankea keli. Sisällä taidan pysytellä villasukat jalassa ja leivinuuniin vielä tulet viritän...

    VastaaPoista
  7. Heh, mie oon syntynyt 70-luvun lopussa, joten ei muistikuvia 1968 vuodesta :D Netistä löysin kyllä sellaisen sivuston, jonka mukaan 5-6.10.1968 olisi tullut ensilumi maahan (http://www.myrskyvaroitus.com/site/content/view/29/54/). Tuolta löytyy aika paljon muutakin kiinnostavaa, jos jaksaa selata. Toisena ääripäänä on sitten esim. vuosi 1999, jolloin satoi lumi uudelleen maahan 30.5. Se oli aika järkytys, kun puut olivat vihreänä ja maassa kymmenisen senttiä lunta :D

    VastaaPoista
  8. Pirle: Eikä pohjoisessakaan kovin usein noin aikaisin! ;)

    Marleena: En minäkään täysin varma tarkasta ajankohdasta ole, mutta albuumiin olen joskus kirjoittanut "Ensi lumi syyskuussa 1968". Aikaisin se joka tapauksessa tuli ja sitä tuli paksusti. ;)

    Mari: Kyllähän se ensi lumi sataa pohjoisessa ja joskus etelämpänäkin monestikin jo syyskuussa, mutta että se jää pysyväksi, niin se onkin jo harvinaisempaa. :)

    Marjut: Selvästi on jäänyt myös minunkin mieleeni tuon kertomani ajankohdan lumi täydessä lehdessä olevien puiden alla. :)

    Annikainen: Talvet olivat todellakin lumisempia ja kylmempiäkin ennen. :)

    Kati: Teilläkö räntää räimii! :( Meillä on sentään aurinkokin väliin paistanut, mutta enimmäkseen on harmaita pilviä kuljeskellut tuolla taivaalla. Illalla satoi silkkaa vettä.

    Tess: Kävin kurkkaamassa vinkkaamaasi sivua ja se kyllä puhuisi Marleenan kanssa samasta ajankohdasta. Minä olen kuitenkin kirjoittanut albuumiin kuvan viereen selvästi, että syyskuussa. Mietin vielä, että olisikohan lokakuulla ollut niin paljon lehtiä koivuissa kuin silloin oli. No niin tai näin, aikaisin kuitenkin tuli sinä vuonna pysyvä lumi Rovaniemen seudulle. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.