Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 27. maaliskuuta 2009

Aurinko hellii

Ihana auringonpaiste lähes pilvettömältä taivaalta hellii meitä kaikkia täällä Yllästunturin kupeessa olijoita niin lomailijoita kuin paikallisiakin. Yöt ovat olleet kylmiä, meidän mittarimme on näyttänyt kaikkina kolmena yönä, jotka olemme nyt olleet täällä, alle -30 C ( -31 - -33). Päivisin elohopea kipuaa nollan tietämiin, suojaisessa paikassa auringonpaisteessa jopa +asteille. Aikaisin aamulla hiihtokeli on nihkeää, mutta päivän mittaan sään lämmetessä paranee.



On hiihdetty ja tanssittu. Ne ne ovat meidän aktiviteettimme täällä. Me hiihdämme eri latuja mutta tanssimme yhdessä. Minä en pidä erityisesti hiihtämisestä ja olen siinä kovin hidas. Mies taas hiihtää pitkiäkin matkoja ja vauhti on ripeä, joten on parempi meidän kulkea omia latujamme. Minulle riittää oikein hyvin Caravan-alueen vieressä olevan järven jäällä kiertävä n. 3 km:n pituinen latu. Sen kierrän kerran tai pari, se riittää minulle. Välillä voin käydä istuskelemassa rannalla ihailemassa talvista luontoa ja katselemassa ohi hiihteleviä ihmisiä. Ja nauttimassa siitä luonnon kauneudesta ja ihanasta rauhasta, minkä vain siellä kokee. Jäällä olevassa ladussa on sekin hyvä puoli, ettei siinä ole mäkiä. Minähän en osaa laskea mäkiä suksilla. Pulkalla kyllä! ;D Mieheni hiihtää omien ajatustensa siivittämänä, istuskelee väliin tulilla ja seurustelee kuukkeleiden kanssa. Hänen palattuaan syömme, tiskaamme yhdessä päivän astiat, käymme saunassa ja sitten tanssimaan Riemuliiteriin. Se on täkäläinen tanssitalo, joka tunnetaan kautta Suomen tanssivan väen keskuudessa. Siellä on omanlaisensa rento tunnelma ja näin sesonkiaikana ihmisiä tungokseen asti. Taitaa olla Riemuliiterin ansiota, että meidän Lapin lomakohteeksemme on valikoitunut juuri Äkäslompolo. Muutamissa muissakin hiihtokeskuksissa olemme käyneet, mutta tämä on se meidän paikkamme. Hyvän tanssipaikan lisäksi täällä on hyvä latuverkosto murtsikan harrastajille ja laskettelurinteetkin lienevät hyvät ja monipuoliset, mutta niitä emme juurikaan ole käyttäneet. Palveluja on saatavana monenlaisia niitä haluaville. Ja säät ovat lähes takuuvarmasti maaliskuun lopulta alkaen aurinkoisia. Niin minusta ainakin tuntuu noin kymmenen vuoden kokemuksella.



Olen minä vähän täällä tikutellutkin. Tulomatkalla kutomani sukan päättelin, mutta parin sille teen vasta paluumatkalla. Nyt aloitin uusia tuplalapasia ja niitä olen hiljalleen tehnyt.


Malli näihin on jostakin vanhasta Suuresta Käsityölehdestä, jonka numerosta ja vuosikerrasta ei minulla ole tietoa. Sain sen valokopiona eräältä tuttavaltani. Oikeastaan nämä tehdään aivan sillä minun kehittämälläni muunnoksella Wetterhoffin malliin, joten joku muukin on sen idean keksinyt ja jo ennen minua. Ei siis mitään uutta auringon alla, tässäkään asiassa! Tähtikuvio on suoraan lehden ohjeesta. Nätit lapaset näistä on tulossa, tykkään tähtikuviosta ja suunnittelen mielessäni uusia väriyhdistelmiä siihen. Aion siis tehdä näitä enemmänkin.


Hyvää ja aurinkoista viikonloppua kaikille!

22 kommenttia:

  1. Voi kun tekisi mieleni olla siellä! Mukava lukea kuulumisianne, hengessä täällä ollan mukana! Olen ollut kerran viikon siellä Äkäslompolossa, kun täytin 40 vuotta. Mitenkäs sattuikaan, että olin jo lähtiessä vähän kipeä ja perillä PALJON kipeä,kuumeessa ja köhässä monta päivää. Parina viimeisenä päivänä uskaltauduin ladulle. No, sainpahan sairastaa rauhassa (silloin oli kotona vielä aika pienet lapset)...

    VastaaPoista
  2. Voi kun minunkin mieleni tekisi olla siellä! Täällä ollaan vihreenä kateudesta;-) Mukavaa, että olette päässeet hiihtämään ja tanssimaan. Tuo on virkistävää!
    Täällä ollaan kiertämässä järveä(päijänneajo).

    Kaunista kinnasta taas näyttää syntyvän:-)

    VastaaPoista
  3. Tosi hienot tulee noista lapasista! Pitää kyllä ehottomasti tehä iteki nuo. Ja oletpa ollu komeissa maisemissa... En ehtiny ite ollenkaan hiihtämään kotopuolessa käydessä, lauantaina oli hautajaishommia ja sitte lopun ajan istuinki läppäri sylissä niitä esseitä. No käytiin me sentäs koiran kanssa jäällä kattomassa tätiä, kun se oli pilkillä. Se oli sentäs kivaa :)

    VastaaPoista
  4. Ai niin, ja sehän piti sanoa, että olen ollut abikeväänä muuten Riemuliiterissä töissä! Se on kyllä huippukiva paikka! Me käytiin siellä lukioaikana muutenkin kaverin kanssa usein, kun tykättiin tanssia, eikä perustettu alkoholin käytöstä. Ja Riemussa oli tutut pitäjät ja portsarit ja kaikki. Mukava paikka tosiaan!

    VastaaPoista
  5. Niin kauniit lapaset työn alla, upea aurinkoinen talvisää siellä!

    VastaaPoista
  6. Olipa mukava kuulla hyvät lomaterveisesi. Tekeillä olevat lapaset ovat tosi kauniit.<3 Aurinkoista ja mukavaa lomanjatkoa!

    VastaaPoista
  7. Upea paikka! Tosi hienoa, että olette päässeet nauttimaan lomastanne. Juu, ja jäällä on tosiaan mukava hiihtää, kun ei ole mäkiä;)

    VastaaPoista
  8. Minäkin olen niissä maisemissa hiihtänyt yli 20 vuotta sitten, eli olin silloin joku 10 vuotias. Pallakselta Ylläkselle hiihdettiin yhtenä päivänä, ja sitten käytiin tekemässä parin yön mittainen vaellus siellä jossain lähiseudun tunturistossa. Varmaan siellä on paljon muuttunutkin sen jälkeen, mutta eiköhän ne tunturit ole vielä samoilla paikoilla. ;)

    Mukavaa loman jatkoa! :)

    VastaaPoista
  9. Ah, mitä lomailuidylliä :). Kivat lapaset myös (suksiessa lapasetkin kuluu :D).

    VastaaPoista
  10. Kiva kuulla terveisesi. :)

    Tuttu paikka, on tullut ennenmuinoin hiihdeltyä Äkäslompolon maisemissa.
    Nythän me aina ollaan Ylläsjärven puolella Lainiolla. Käykääpä katsomassa Lainiolla krouvia ja lumilinnaa.

    Hyvää loman jatkoa!

    VastaaPoista
  11. Mukavaa tämä nykyaika kun voi mökiltäkin käydä netissä!! Tunnelman ehkä jotenkin aistii paremmin kun kirjoitat kokemuksista siellä paikan päällä!! Ihana maisemakuva!!

    VastaaPoista
  12. Kiitos kommentista ja kauniita ilmoja sinulle. Minä rakastan kanssa hiljalleen liikkumisesta ja vain luonnon ihastelusta. Kauniit ovat lapaset ja tähtikuviota on kiva tehdä. Mukavia lomapäiviä

    VastaaPoista
  13. Eila: Sehän olisikin mukava, kun olisit täällä sinäkin, voitaisiin tavata ihan livenäkin! ;) Ja olisit jopa terveenä katselemassa Äkäslompoloa.

    Villa Lankala: Jaa että järveä kierretään sielläkin! Niinhän minäkin täällä vaikkakin eri välineillä! ;D

    Tiina: Joo alahan sinäkin tekemään tähtilapasia, kiva näitä on tikutella. Sittenhän sinulle on Riemuliiteri kovinkin tuttu paikka. ;)

    Pitsisukka: Kiitos! :)

    Seijasisko: Kiitos! :)

    TiinaR: Kiitos! :)

    MarjutJ: Minä nautin mäistä vain silmilläni! ;D

    Mari: Sinullahan on ollutkin aika pitkä hiihto verrattuna minun hiihtomatkoihini! ;) Paljon täällä on muuttunut tosiaan, mutta tunturit ovat saaneet olla vielä paikoillaan.

    Pappi puikoissa: Joo hiihtäessä kuluu lapasista peukalonhankaset pian. :)

    Tupuna: Niin tuttuja seutuja sinullekin. ;) Pitääpä poiketa Lainiossa, jos käydään toisella puolella tunturia. Ei joka reissulla ole tullut siellä käytyä, ollaan niin "paikkauskollisia". ;D

    Jaana: Ainakin kirjoittaja itse aistii tunnelman paremmin ja jospa saisi välitettyä sen tekstissäkin. :)
    Tilkkumuori: Kiitos! :)

    VastaaPoista
  14. Komia on maisema!
    Sama juttu meillä muut hiihtivät eri porukassa ja minä hiihtelin lähinnä Ounasjärven jällää ja nautin maisemasta ja hiljaisuudesta ja mäettömyydestä. Enkä kiusannut astmaani -muut hiihti kilometrjä ja minä aikaa!

    Tosi kauniit lapaset!

    VastaaPoista
  15. Kauniit on maisemat! Tasaisella on kyllä minunkin mielestäni mukavampi hiihtää. Mäet ei ole minunkaan suosiossa!Hyvää loman jatkoa!

    VastaaPoista
  16. Onpas kauniit maisemat, sekä ihanat lapaset. Mä oon varmaan vähän tyhmä, kun en tajua miten noita tehdään...

    VastaaPoista
  17. Upeat on maisemat ja muutenkin kuulosta tosi ihanalle :)
    Suloiset lapaset tulossa !

    VastaaPoista
  18. Iso gnu ja Irina: Meillä kaikilla on hyvä tapa hiihdellä, eikö! Itseäänhän se pitää kuunnella hiihdossakin. ;)

    Kirsi74: Näitä lapasia tehdään lyhyesti sanottuna niin, että puikolla on kahdenvärisiä silmukoita vuorotellen. Toiset neulotaan oikein ja toiset nurin ja langanjuoksut jätetään siihen väliin. Näin saadaan kaksinkertainen neulos ja neuletta voidaan käyttää molemminpuolin. En minäkään tätä tajunnut, ennen kuin syksyllä ostin Wetterhoffilta ohjeellisen tarvikepaketin tuplalapaisa varten.

    Lettu: Täällä on tosi mukavaa ja kaunista! ;)

    VastaaPoista
  19. Iso gnu ja Irina: Meillä kaikilla on hyvä tapa hiihdellä, eikö! Itseäänhän se pitää kuunnella hiihdossakin. ;)

    Kirsi74: Näitä lapasia tehdään lyhyesti sanottuna niin, että puikolla on kahdenvärisiä silmukoita vuorotellen. Toiset neulotaan oikein ja toiset nurin ja langanjuoksut jätetään siihen väliin. Näin saadaan kaksinkertainen neulos ja neuletta voidaan käyttää molemminpuolin. En minäkään tätä tajunnut, ennen kuin syksyllä ostin Wetterhoffilta ohjeellisen tarvikepaketin tuplalapaisa varten.

    Lettu: Täällä on tosi mukavaa ja kaunista! ;)

    VastaaPoista
  20. Upeat maisemat hiihdellä, nautinnollisia hiihtolenkkejä.
    Kauniit lapaset puikoilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.