Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 8. joulukuuta 2008

Piparin tuoksua

Edit: Lisäsin Rosinan pyynnöstä piparkakkujen ohjeen tuohon hiukan alemmas!

Tervehdys piparintuoksuisesta Lankapirtistä! Tänään ne sitten leivottiin ja paistettiin meidän piparkakut, kun eilen jäivät paistamatta vastoin suunnitelmia. Minä tein leipomisen ja mies hoiteli paistamisen ihan mallikkaasti, vaikka oli ensimmäistä kertaa piparkakkuja paistamassa. Vain yksi pellillinen meni turhan tummiksi, mutta ovat syötäviä kuitenkin.

Piparit tein vanhalla ohjeellani, jonka olen saanut vuonna 1977. Hoidin silloin erästä Janne-poikaa omien lasteni ohessa ja hänen äidiltään Siskolta sain tämän ohjeen, siksi kutsun näitä Siskon piparkakuiksi. Muuten ohje on pysynyt samanlaisena, mutta mausteita olen hieman muuttanut omaan suuntaani. Olen siis jo 30 vuotta tehnyt joulupiparit tällä ohjeella.

Siskon piparkakut (mausteet minun coctailina)

400 g sokeria
200 g siirappia
1 kg vehnäjauh. (hien.)
500 g voita tai marg.
3 kananmunaa
3 tl soodaa
2 tl neilikkaa (hien.)
4 tl jauh. kanelia
4 tl inkivääriä

4 tl pomeranssinkuorta
1 tl jauh. maustepippuria

Sokeri, siirappi ja mausteet kiehautetaan. Seokseen sulatetaan rasva. Jäähtyneeseen seokseen lisätään kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lopuksi lisätään jauhot ja sooda. Taikina saa levätä yön yli jääkaapissa ennen leipomista. Piparit paistetaan 175 asteessa kauniin ruskeiksi.



Tämän vuotiset piparimme ovat sydämiä, pyrstötähtiä, kuusia ja noita perinteisiä piparkakkuja, joita OnnenAikaa-blogissa sanottiin niin hauskalla nimellä kukkariemu. Niin ja pääsi mukaan muutamia joulupukkejakin ihan aatokahveja varten. Vähältä näyttävät tästä kuvauskulmasta katsottuna, mutta kyllä niitä on ihan mukava määrä.



Iltasella taas tikuttelin, niinpä sain valmiiksi eilen aloittamani sukat ja seuraavat hyppäsivät saman tien puikoille. Nyt taisin päästä taas sukkien tekoon!


Malli "kurttusukat", ystävältä saatu ohje, koko 32. Vahvistettu kanta, kärjessä sädekavennus, jalkapöydän päällä molemmilla puolin 1 s nurin.
Lanka Novitan Nalle, kulutus 65 g
Puikot 3 mm, silmukoita 48

10 kommenttia:

  1. Voi mitä kaikenlaista kivaa löysinkään taas, kun en ole aikoihin ehtinyt katsomaan. Kun on noita seurattavia niin paljon. Tuo Steppilanka on samaa väriä, mistä minä tein kesällä sukat ja ihmettelin kun tulivat melkein tasaparit, vaikka en mitenkään edes yrittänyt. Söpöset nuo 6-vuotiaan sukat, vaaleanpunainen on aina kaunista.

    VastaaPoista
  2. Siis sä olet NIIN nopea tekemään sukkia! Ihan käsittämätöntä! :D Aika ihku kasa pipareita kans, nami..

    VastaaPoista
  3. Meillä on tehty Hipsun pipareita jo 40 vuotta. Hän oli naapurimme joskus lapsuudessa 60- luvulla ja olikohan hän saanut reseptin käydessään emäntäkoulua. Ohjeella tulee niin hyviä pipareita, ettei meille kaupan piparit kelpaakkaan :)

    VastaaPoista
  4. Olisiko mitenkään mahdollista saada piparireseptiä?
    Siis sitä vuoden 1977 Siskon piparkakkuohjetta?
    Tuumailin ensin, etten tee pipareita, mutta kun niistä tulee niin mukava tuoksu koko taloon, niin ehkä sittenkin....

    VastaaPoista
  5. Kivan näköiset varret noissa kurttusukissa!

    VastaaPoista
  6. Pirena ja Navettakissa: Ainahan sitä jotain saa valmiiksi, kun jatkuvasti tikuttelee! :)

    Annikainen: Nämä Siskon piparit ovat myös tosi hyviä! Vanhat ohjeet varmaan! :D

    Rosina: Minäpä lisään ohjeen.

    Meemu: Minustakin nuo varret ovat kivat! Ja monet tykkäävät, olen monille niitä tehnyt.

    VastaaPoista
  7. Minunkin pipariohje on varmaan 80-luvun loppupuolelta, mihinkäs sitä vaihtamaan kun kerran hyviä tulee! Nopsasti on sukat taas neuloutuneet!

    VastaaPoista
  8. Herkullisen näköisiä pipareita:)
    Ja kauniit sukat nopsaan valmistuneet.

    VastaaPoista
  9. Kiitokset Matleena!
    Jää piparin paistot ensi viikkoon, huomisaamuna ajelemme siskoni Leenan luokse Pietarsaareen. Leenalla on vapaapäivä, joten saamme viettää valoisaa aikaa perillä.
    Autoilukin on mukavempaa ja turvallisempaa päiväsaikaan.

    VastaaPoista
  10. Eila: Olen samaa mieltä, että hyvästä ohjeesta ei kannata luopua.

    Tupuna: Kiitos! :)

    Rosina: Ensi viikolla ehtii vielä hyvin piparien tekoon. Hyvää matkaa sisaresi luo!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.