Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 23. elokuuta 2008

Seurasimme vuoden ajan...

Tälläinen ötökkä ilmestyi eilen meidän ihmeteltäväksi.






Tunteeko joku? Lienee joku perhonen. Oikeastaan olemme seuranneet hänen kehittymistään jo vuoden verran. Kävi nim. niin, että hän saapui toukkana pihakiveyksellemme Kemissä viime vuonna elokuun 2. päivänä. Mieheni otti toukan puutikkuun, johon se alkoi kiinnittyä heti.



Tässä näkyy, miten toukka jotenkin kehrää seittiä ympärilleen. Nuo kuvassakin näkyvät, valkeat ohuet rihmat, ikään kuin ohutta rullalankaa, muodostuivat seitiksi. Ei se juuri liikkunut, mutta seittiä vain näytti ilmestyvän sen ympärille. Mansikan kannat on pantu tarjolle, mutta ei se niistä muuten välittänyt, mutta otti ne mukaan seittiinsä.




Tässä toukka on saanut uuden asunnon, jossa se sitten vietti seuraavan vuoden ja muutti jopa sen sisällä matkustaen reilun 100 km etelään päin.


Nyt on toukka koteloitunut. Mitään elonmerkkejä ei havaittu koko vuoden aikana. Joskus harkitsimme, pitäisikö tämä hävittää, kun luulimme sen kuolleen. Purkkia säilytettiin koko talven ajan avoimena normaalissa asuinhuoneessa. Kesällä purkki muutti kuitenkin avokuistille. Aina silloin tällöin kurkkasimme sitä, mutta mitään ei näyttänyt tapahtuvan kunnes...



eilen sitten yllätyimme suuresti, kun purkista löytyikin tälläinen ötökkä. Kuvassa näkyy selvästi aukko, josta perhonen on kömpinyt ulos. Tuossa se olla tökötti liikkumattomana koko illan. Mitähän mahtavat olla nuo pienet pallerot, joita kuvassa näkyy. Niitä ei aiemmin ole ainakaan huomattu purkissa olevaksi.



Tänäänkin iltapäivällä tämä oli edelleen purkissa, mutta oli siirtynyt toiseen kohtaan ja liikutteli eturaajojaan ikäänkuin tunnustellen. Purkkia kallistaessa perhonen sitten valui terassin kaiteelle (kuvassa), jossa oli useita tunteja lähes liikkumattomana. Kun hetki sitten kävin katsomassa, niin nyt kaide oli tyhjä ja perhonen löytyi terassin lattialta. Ehdin jo luulla, että se olisi levittänyt siipensä ja lentänyt pois.

Tässä vielä kuva terassin lattialta. Nyt seuraamme, millainen tarinan on jatko.
***
Lisäys seuraavana aamuna: Illalla pimeän jo tultua menin katsomaan "lemmikkiäni" terassille, mutta eipä sitä siellä enää näkynyt. Ja nyt aamullakaan paremassa valossa etsittynä sitä ei löytynyt. Toivon mukaan se nousi siivilleen ja lensi elämään perhosen elämäänsä. Luultavasti on siis kyseessä yöperhonen. Nyt pitää kai ruveta haalimaan perhostietoutta, että saataisiin selville, kuka meillä majaili vuoden.


4 kommenttia:

  1. Hui, aika kauheen näköinen:( Mikähän mahtaa olla,,,ei tietoo, jännä seurata miten elämä jatkuu :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoisen näkönen... Tulee mieleen "Uhrilampaat"... :)

    VastaaPoista
  3. Upea tarina ja todella mielenkiintoista, en ollut aiemmin lukenutkaan. Kiitos vinkistä. Nythän on kuulema ihan "muotia" kokeilla kasvattaa itse perhonen toukasta, tosin tätä tekevät enimmäkseen perhoskeräilijät.

    VastaaPoista
  4. Tiitsa: Ai se on muotia! Noo-o minähän olen siis ollut edelläkävijä! ;DD

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.