Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 11. lokakuuta 2013

Tuplalapasten uusittu ohje

  Edit. 13.11.2015  lopussa linkki muutamiin lisänikseihin.


Uusittu ohje tuplalapasten tekooon.  

 

 

Olen pyrkinyt selkeyttämään ja tarkentamaan tätä aiemmin kirjoittamaani ohjetta sekä korjaamaan kirjoitusvirheet. Ohjeen tekeminen kirjalliseen muotoon on minulle vaikeaa. Paljon helpompi olisi neuvoa vieressä. Mutta toivottavasti ohje antaa vinkkejä tuplalapasten tekoon. Toivon saavani palautetta ohjeen toimivuudesta ja otan mielelläni vastaan sen parannusehdotuksia ja luonnollisesti korjaan mahdolliset virheet. Tarvittaessa voit esittää minulle kysymyksiä tai kommentteja myös s-postilla (osoite esittelun lopussa oikealla).

Ohje on vapaasti käytettävissä muuten paitsi kaupallisiin tarkoituksiin, mutta toivon sinun jättävän minulle tiedon tällä ohjeella tekemistäsi lapasista.


Vuodesta 2008 asti olen kutonut näitä kaksinkertaisia lapasia eli tuplalapasia, kuten itse niitä nimitän.  Jotkut sanovat niitä kääntölapasiksi. Monet ovat näitä käyttäneet ja vakuuttavat niiden olevan "tosi lämpimiä".

Ensin muutama sana itse neulontatekniikasta. Muutamia tuplalapasten teko-ohjeita olen saanut eri lähteistä ja niiden pohjalta olen kehitellyt tämän oman tekniikkani. En muista juuri samanlaista nähneeni, mutta ei tämä varmaan mikään uusi keksintö ole. Tämä tekniikkahan on oikealta nimeltään onteloneulos. Useimmissa näkemissäni ohjeissa neuvotaan tekemään ensin oikeat silmukat värillä A ja sen jälkeen nurjat silmukat värillä B. Siis kaikki silmukat siirretään kahdesti puikolta toiselle, että saadaan neulottua 1 kerros. Minä neulon molemmilla langoilla yhtä aikaa, tai siis vuoron perään: ensin 1 s oikein värillä A ja sitten 1 s nurin värillä B, 1 s o väri A, 1 s n väri B jne. Se onnistuu hyvin, kun pitää langat erillään ja tekee tietyllä tavalla.

 
 Tästä se lähtee
 
Kuvassa näkyy oikean silmukan valmistuminen. Minä pidän langat kuvan osoittamassa järjestyksessä ja hiukan erillään toisistaan siksi, että tila helpottaa työskentelyä. Värillä A (sininen) neulottaessa lanka on etummaisena (tai voisi sanoa päällimmäisenä) ja siis lanka-B (valkoinen) on tuolla taustalla.

 Nurjaa silmukkaa neulottaessa työskennellään A-langan takana. Näin tehdessä kumpikin lanka jää valmiissa työssä ”omalle puolelleen” eikä juuri näy toisella puolella. On siis tärkeää tehdä oikea silmukka aina työn päällypuolella ja nurja silmukka sen alapuolella. Tätä noudatetaan myös kuvioita tehtäessä, jolloin värit vaihtavat paikkaa.
Jokainen puikko kannattaa aloittaa oikealla silmukalla ja päättää nurjaan. Oikea ja nurja silmukka muodostavat ikään kuin parin.




Näin teen tuplalapaset
(oletan, että jokainen tätä ohjetta käyttävä osaa peruslapasen teon)

Lanka ohje käy Maija- ja Nalle-langoille ja vastaaville. Menekki A-lankaa 100 g ja B-lankaa 50 g, jos tekee yksivärisen resorin A-langalla.
Sukkapuikot  2.5 mm ja 3 mm. Puikot kannattaa valita 0.5 tai 1 mm ohuemmat kuin muuten ko. langalle, koska onteloneulesta tulee normaalia löysempää.
Lapasen koko esimerkkilapasissa pienen naisen tai ison lapsen.

Varsi: Loin 48 s langalla A (kuvassa  sininen) puikoilla n:o 3  ja tein resoria 2 o 2 n noin 6 cm.

Lapasosa:
Otin työhön 2.5 mm:n puikot ja neuloin 1 krs:n oikeaa langalla A  samalla kaventaen joka puikolta 1 silmukan. 
Sitten otin työhön mukaan langan B (kuvassa valkoinen). Neuloin sillä jokaiseen silmukoiden välissä olevaan lankaan nurjan silmukan. (HOX! B-lanka kulkee koko ajan jo neulottujen oikeiden silmukoiden takana.) Nyt on jokaisella puikolla on 11 sinistä ja 11 valkoista silmukkaa vuorotellen. Puikko kannattaa aloittaa oikealla silmukalla, siis tässä työssä sinisellä silmukalla. Nyt alkaa varsinainen tuplaneulos eli onteloneulos yllä olevan ohjeen mukaan.

Kämmenpuolella teen yleensä pilkkuja (erillinen kaavio) aloittaen kerroksella 5 ja käsiselän puolella aloitan kuvion kaaviosta riippuen kerroksella 3-10. S-M kokoiseen naisen lapaseen tulee resorin jälkeen n. 48-49 kerrosta ennen kärkikavennuksia, mikä kannattaa ottaa huomioon kuvion aloittamiskohtaa miettiessä. 


Kurkistus sisäpuolelle silloin tällöin, että voi korjata mahdolliseen virheen pian.

 Peukalolangat (8 s), oikean käden lapaseen puikolla 2, kun sileää on tehty n. 6 cm (18-19 krs). Kummallekin puolelle oma lanka, kannattaa käyttää molemmin puolin eri väriset langat. 
Jatka työtä kunnes lapanen peittää reilusti pikkusormen tai haluttu pituus. Näissä lapasissa aloitin kavennukset, kun työn korkeus oli 20.5 cm. Ota huomioon, että kaksinkertainen rakenne vaatii hiukan enemmän tilaa myös lapasen korkeudessa.
 


Kärkikavennukset teen nauhakavennuksena. Kavennettavat silmukat pitää järjestää uudelleen kavennusta varten, siis kaksi sinistä ja kaksi valkoista vierekkäin.  
1. ja 3.puikolla: neuloin 1 s o, 1 s n (omilla väreillään), 2 o yhteen takareunoistaan, 2 n yhteen.  
2. ja 4. puikolla kavennukset puikon lopussa viimeisiä silmukoita edeltävät 2. o yhteen ja 2 n yhteen takareunoistaan.
Ensin teen kavennukset joka toinen kerros ja, kun puikolla on 5-6 s, kavennukset joka kerros.




Jatkan kavennuksia kunnes työssä on joka puikolla 2 o ja 2 n silmukkaa. Nyt jaan siniset silmukat omille puikoilleen ja valkoiset omilleen kuvan mukaisesti. Vedän langan silmukoiden läpi ja päättelen langan päät.

  Peukalon teen yleensä 3 mm:n puikoilla molemmat värit erikseen, mutta voi sen tehdä onteloneuleenakin. Poistan peukalolangan ensin A-värin puolelta ja poimin puikoille silmukoita yhteensä 19 (jaolla 7+6+6) ja neulon niillä oikeaa 6 cm, jonka jälkeen kavennukset joka puikon lopussa 2 s o yhteen, kunnes työssä 6 s. Lanka silmukoiden läpi ja päättely. Käännän lapasen ja teen valkoisen peukalon samoin. 


Ja sitten vain toinen lapanen peilikuvaksi.


Kuvioita on mukava vaihdella ja etsiä uusia lapasiin sopivia malleja. Oman kokemukseni mukaan paras tuplalapanen on sellainen, jossa tulee myös kämmenpuolelle jotain pientä kuvioa, esimerkiksi ohjeessa mainitsemiani pilkkuja. Puolet siis tavallaan sidotaan toisiinsa kuvioilla. Ensimmäisten lapasten tekijälle suosittelen jotain yksinkertaista  kuvio käsiselän puolellekin, että voi rauhassa paneutua tekniikaan oppimiseen. Kunhan se menee "selkäytimeen", niin sitten voi ottaa käyttöön vaativiakin kuvioita.

Alla kaaviot kämmenpuolen pilkkujen tekoon ja yksinkertainen palikkatorni käsiselän puolelle.  Pilkkuja voi toki tehdä myös käsiselän puolelle. 







Muita kaavioita en tänne laita, mutta voin pyydettäessä lähettää kaikista käyttämistäni luvallisia kaavioita s-postitse.


Edit. 13.11.2015
Kokosin tänne muutamia niksejä, joita voi tarvita tuplalapsten teossa.

Muita tekemiäni tuplalapasia pääset katselmaan klikkaamalla tästä.



41 kommenttia:

  1. Kyllä minä vielä joskus näitä kokeilen! Uskon, että ne ovat todella lämpimiä! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hepsi, minäpä jään odottamaan sinun versiotasi tuplalapasista. :)

      Poista
  2. Tänään katselin Ravelrystä Ringo & Elwood lapasia ja mietiskelin että nehän voisi varmaankin toteuttaa tuplalapasina. Kirjoneulelapasia en juuri ole koettanut kutoa, kun en ole vielä oppinut tekemään langanjuoksuista kelvollisia, mutta tuplalapasissahan ei sitä ongelmaa tule.

    VastaaPoista
  3. Megi, tutustuin ohjeeseen pikaisesti ja oletan, että ainakin jonkin verraan muuntelemalla mallin voisi toteuttaa onteloneuleenakin. :) Totta on, että tuplalapasiisa eivät langanjuoksut ole ongelmana.

    VastaaPoista
  4. Hih, onpa hyvä, että olet tämän ohjeen julkaissut! Itse olen näitä tuplalapasia tehnyt, kun lapset olivat pieniä, paljon hankalamman kautta. Tein yhden lapasen valmiiksi, poimin resorin lopusta silmukat ja tein toisen lapasen päälle. Oli aika näpräämistä, mutta lämpimät ja lasten tykkäämät olivat lapaset aina. Täytyypi kokeilla tällä sinun keinollasi.

    VastaaPoista
  5. Miss Marple, kokeilehan tätä ohjetta sinäkin. Näin saa muuten molemmat lapasosat yhtä isoiksi laskematta kerroksia. Olen minäkin joskus tehnyt niin, että tein ensin kärjestä aloittaen kaksi samankokoista lapasta, jotka panin sisäkkäin, yhdistin silmukat ja neuloin yhteisen resorin. ;)

    VastaaPoista
  6. Ensimmäiset syntymässä. Selkeä on ohjeesi, Matleena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, kiitos! On kiva kuulla, että ohje toimii. :)

      Poista
  7. Woow... miten hieno tekniikka! :) ..ihan pakko joskus kokeilla! Kiitos selkeistä ohjeista :)

    VastaaPoista
  8. Pike, kiva kuulla, että kiinnostuit. :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos selkeistä ohjeista! Ensimmäinen lapanen on nyt peukalolankavaiheessa. Piti vain pienentää normiohjetta, koska minulla on niin järjettömän pienet kädet... :D Tällä tuplauksella tuntuu valmistuvan selvästi leveämpää neuletta kuin normaalisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, kiva kuulla, että olet päässyt ohjeellani hyvään alkuun. :) Onteloneuleella tulee todella neuleesta selvästi löysempää kuin tavallisena, siksi suosittelenkin ohjeessa käyttämään tavallista ohuempia puikkoja.

      Poista
  10. Kiitos hyvistä ohjekuvista ja sanallisista ohjeista! Viime talvena opettelin tekniikkaa ja neuloin neljät lapaset. Nyt jatkan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, siis neljät tuplalapaset viime talvena! Olipas mukava kuulla. :)

      Poista
  11. Kiitos hyvästä lapasohjeesta. Ekat tuplat valmistui maatuskakuviolla, toiset on suunnitteilla miehelle kunhan sopiva kuvio löytyy.

    Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Knea, kiva kuulla, että ohje "pelittää". :) Maatuskaakuviolla minä en itse olekaan tehnyt tuplia enkä kyllä muutakaan.

      Poista
  12. hei,aion yrittää ohjeellasi.Onko siis niin,että kuviota on tehtävä molemmin puolin siis alus lapaseen myös?Sitten kysyisin montakohan silmukkaa tarvii naisen käteen menevään lapaseen ja monta miesten lapaseen?osaisitkos neuvoa.

    tv:Marru T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarruT, kivaa kuulla, että kiinnostuit ohjeestani. :)
      Minä olen muistaaakseni aina tehnyt tuplalapasiini kuvioa molemmin puolin, jolloin sekä sisä- että päällypuoli kiinnittyvät toisiinsa. Mutta ehkä se ei ole välttämätöntä, en tiedä.
      Naisen lapaset teen yleensä kutakuinkin tämän ohjeen silmukkamäärillä paitsi, jos on kovin iso käsi. Miehen lapasiin olen laittanut resoriin 52 silmukkaa. Näitä silmukkamääriä käytän siis itse Nalle-langalle tai vastaavalle, mutta myös tekijän käsiala vaikuttaa lapasen kokoon, joten on vaikea antaaa tarkkoja silmukkamääriä toisille.

      Poista
  13. Ensimmäiset tuplat selätetty :) Käys kurkkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MammaMyy, heti kävin! ;) Hienot olivat, kuten odottaa sopikin.

      Poista
  14. Rupesin minäkin kokeileen näitä tuplalapasia, hyvä ja selkeä on ohje. Saas nähdä kauanko menee tehdä näitä kun hitaasti etenee:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etana, tunnet kai sanonnan "hitaasti hyvää tulee", joten älä siis hätäile. Alussa vauhti on tosiaan hidasta, mutta kun tekniikan oppii kunnolla, niin aika nopsaan lapaset syntyvät tuplanakin. :)

      Poista
  15. Kiitos selkeästä ohjeesta. Varsinkin kuvat auttoivat minua ensimmäisissä onteloneulelapasissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heffaklumpen, kiva kuulla, että ohjeeni toimii jopa hyvin. :) Heti kävin kurkkimassa blogissasi, mutta ei siellä vielä ollut tuplalapasia ainakaan muutaman viimeisen postauksen joukossa. Pitää tehdä lähiaikoinaa uusi yritys.

      Poista
  16. Uskomatonta. Pakko kokeilla. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enkuli, kannattaa kokeilla! Siinä voi käydä kuin minulle, joka jäin koukkuun. :)

      Poista
  17. Hei! Kokeiluasteella olen vasta. 48s Novita tai 7-veljestä langalle oli liikaa. Jouduin vähentämään useamman silmukan. Nyt silmukoita on varressa 40 ja lapasosassa 36. puikoilla 3,5 ja 3. Ainakin nyt näyttäisi sopivan kokoiselta. pöllökuviota yritän siihen samalla. Vaikka ei pitäisi kahta uutta asiaa kokeilla yhtä aikaa. Nyt arveluttaa tuo peukalo. Yleensä peukalon juureen jää vähän reikää jonka parsin sitten myöhemmin. Nyt kun tehdään ensin toinen peukalo ja sitten toinen niin jälkimmäistä peukaloa ei pysty nurjalta puolelta parsiin. Miten saat siistiksi peukalon juuret? Kiitos vielä hyvistä ohjeista. T: Caritta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Caritta! Kiva kuulla, että lapanen alkaa syntyä ja olet tyytyväinen ohjeeseen. :)
      Minä jätän peukaloa aloittaessan langasta n. 15-20 cm "hännän", jonka päättelen tehtyäni peukaloa n.7-8 kerrosta ja samalla kursin sillä mahdolliset reiät umpeen. Päättely on suht' helppoa tässä vaiheessa olipa kyseessä kumpi tahansa peukalo. Peukalon valmistuttua tarvitsee päätellä vain se kärki ja siinä ujutan langanpään terävällä parsinneulalla lankojen sisään. Tuon "hännän" jättämisen teen myös yksinkertaisissa lapasissa.

      Poista
    2. No niinpä tietenkin. Ei käynyt mielessäkään ettei tee valmiiksi sitä peukaloa ennenku rupiaa parsiin. Kiitos sulle. Nyt se onnistuu. Sitä on niin kaavoihinsa kangistunut ettei hoksaa pieniä yksinkertaisia muutoksia tehä.:) T: Caritta

      Poista
    3. Eihän kaikkea hoksaa varsinkaan eka kerralla, siksi aina kannattaakin kysyä. :)

      Poista
  18. Paljon kiitoksia selvistä ohjeista. Tein syksyllä ensimmäiset tuplalapaseni, pöllökuviolla joka löytyi netistä. Tytär toivoi luonnonvaaleaa ja harmaata, joten värit oli hiukan liian lähellä toisiaan. Kuvio erottuu heikonlaisesti, mutta onnistuin silti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna Kylliäinen, olipa kiva kuulla, että olet tyytyväinen ohjeeseen ja sait mieleiset lapaset sen avulla. :) Seuraavissa sitten suurempi väriero.

      Poista
  19. Kiitos erittäin hyvästä ohjeesta. Tähtituplat valmistui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle, Riitu, vinkistä käydä katsomassa lapasiasi! Heti poikkesin ja olikin niin nätit tähtituplat, tosin erilaisella tähdellä kuin minun tekemät. :)

      Poista
  20. Ahaa, teet siis toiselle värille nurjan silmukan oikeiden silmukoiden väliin "piilosilmukkana" langankiertoon????

    VastaaPoista
  21. Ei sittenkään. Tuleeko koko lapanen 1 o 1 n ja noin 20 silmukalla/puikko??????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enkuli, just niin se tulee. Siis esim. 10 s oikein ja 10 s nurin puikolla, vuorotellen oikea ja nurja silmukka. Resorin vaan teen yhdellä värillä tavalliseen tapaan kuin yleensä myös peukalot. :)

      Poista
  22. Voi apua miten koukuttavat nämä on! Luulin vaikeammaksi, mutta tämän päivän aikana on tehty jo ensimmäinen lapanen. Hupsista. :D Teen yleensä kaksi kerralla, mutten sitä uskaltanut lähteä ensimmäiseksi kokeilemaan. Nämä tein vain valkoisella, seuraaviin tulee sitten jo kuviota. Kiitos selkeästä ohjeesta! Saako tämän linkata vlogin puolelle? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Iia, kommentistasi! Kiva kuulla, että lapasten teko sujuu hyvin. Itse olin tänään kotkuntani Asukastuvalla opettamassa käsityöpiiriläisille tuplalapasten tekoa. Ja monet kauniit lapaset siellä onkin jo syntynyt ja lisää tulossa. :) Ohjeen olen tehnyt kaikkien käytettäväksi, joten saa linkittää kaikissa käsityöjutuissa.

      Poista
  23. Kokeilen ohjettasi tuota pikaa. Kiitos tarkasta neuvosta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.